Som kattägare är kanske den allra främsta prioriteten att ens katt mår bra och har allt den behöver. En bra matskål kan vara ett snyggt inslag i ett välmöblerat rum, men det finns också flera modeller som till exempel reglerar hur mycket katten äter och får den att må bättre.

Nedan följer därför en guide över några av de mest populära matskålarna för katter på marknaden så att du kan hitta den som passar allra bäst till dig och din katt.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vilken matskål för katter är bäst i test?

Trixies ergonomiska kattmatskål är riktigt bra, och dessutom väldigt prisvärd. Snygg och funktionell!

Trixie kattmatskål ergonomisk vit skål med tassavtryck

Vill du ha en matskål där katten får jobba för godbitarna, rekommenderar vi Cat It Senses 2.0 Digger. Den fungerar riktigt bra för att aktivera katten på jakt efter små mumsbitar!

Katt letar mat i produkten Cat It Senses 2.0 Digger

Ett annat kul alternativ som saktar ned ätandet och gör det till en aktiv stund, är en LickiMat Buddy. Smart lösning, bra för servering av kattgodis och mindre snacks.

LickiMat Buddy Rosa

För dig som har en katt som tenderar att vara oförsiktig med sin skål, kan en hållbar matskål i rostfritt stål vara ett alternativ. Prisvärda och enkla, men hållbara och praktiska!

Trixie rostfri kattskål

Lista på kattskålar

Här kan du läsa mer om alla olika matskålar för katter som vi tittat närmare på. Vi har försökt ta med skålar av olika material, design och från olika varumärken.

Trixie kattmatskål ergonomisk

Trixie kattmatskål ergonomisk vit skål med tassavtryck

Kolla priset hos:

Är din katt trött eller sjuk och har svårt att böja sig ner till golvet för att äta? I så fall kan denna modell från Trixie vara något för dig. Matskålen är nämligen upphöjd över marken på ett sött som gör att din katt inte behöver böja sig ned till marknivå. Med en lutning framåt på skålen blir maten enkel att komma åt.

Denna modell kan också rekommenderas om din katt har problem med att ofta stänka ut maten ur skålen när den äter, eftersom maten i denna skål är enklare att nå vilket ofta minskar denna röra.

Prismässigt är denna modell om än inte den billigaste på marknaden så i alla fall ett prisvärt alternativ. Den här matskålen är också riktigt snygg med en matt vit färg mönstrad med små svarta tassavtryck. Har din katt problem med att böja sig ned eller stänka maten åt alla håll är detta därför en produkt vi varmt kan rekommendera.


Kattmatskål rostfri låg antislip

Stålskål för katter

Kolla priset hos:

Det här är kanske inte den allra snyggaste modellen på marknaden. Helt i rostfritt stål kan denna skål upplevas lite tråkig. Men utöver detta kommer den faktiskt med en mängd olika smarta och genomtänkta funktioner som gör den till en riktigt bra matskål. Till att börja med har den en låg rundad kant. Det här gör att katten smidigt kan dricka ur skålen utan att morrhåren slår i kanten.

En annan positiv sak är att den har en gummerad botten som gör att skålen står stilla på golvet. Ytterligare en fördel är faktiskt materialet. En matskål i plast riskerar att få repor där de samlas bakterier. Det slipper du med denna modell. Trots alla dessa positiva egenskaper är det här faktiskt en av de billigaste matskålarna i denna guide.

Med andra ord ett riktigt prisvärt alternativ för alla som kan se bort lite från det rent estetiska. Detta är en av våra absoluta favoriter och en av de modeller som av oss får högst betyg.


Becobowl låg kant Eco Beige

Beige matskål för katter av märket Becobowl

Kolla priset hos:

Becobowl är en matskål för katt där man har tänkt till när det kommer till djur och miljö. Den är tillverkad i ett plastliknande ämne, men detta är helt gjort av vegetabiliska ingredienser som ris och majsstärkelse. Med andra ord en skål som inte innehåller några giftiga ämnen som många skålar i plast gör.

En annan fördel med denna modell är att den har en låg kant som gör att kattens känsliga morrhår inte behöver nudda kanten när den dricker eller äter.

Designen i Beige och en matt, lite mörkare vit färg är också riktigt snygg. Dessutom har man sett till att materialet inte repas särskilt lätt, vilket gör att man undviker att det bildas bakterier. Produkten kan också smidigt diskas i maskin.

Prismässigt är det här inte en speciellt dyr matskål, utan den placerar sig någonstans i mitten. Vi tycker att det är ett prisvärt alternativ, som du som värnar lite extra om miljö och natur bör ta en närmare titt på.


Trixie Kattmatskål keramik med låg kant 4 färger

Trixie Kattmatskål keramik i 4 färger

Kolla priset hos:

Detta är skålar tillverkade helt i keramik från märket Trixie. Skålar i keramik har en del tyngd, vilket gör att de ofta håller sig på plats när katten äter eller dricker.

Dessa skålar har designats med både en bred botten och en låg kant. Även om den låga kanten gör att det kanske inte får plats riktigt lika mycket mat i skålen skonar den kattens känsliga morrhår när den äter eller dricker ur skålen.

Dessa skålar är riktigt färglada och snygga. De kommer i flera olika färger, där botten och insidan är lite ljusare, medan utsidan går i en märkare nyans av samma färg. Vi tror att denna kan vara ett snyggt inslag i inredningen i de allra flesta rum.

Om vi tittar på priset är denna skål om än inte den billigaste så i alla fall inte speciellt dyr. Om de glada färgerna faller dig i smaken tycker vi att detta därför är en prisvärd och bra investering.


Trixie Lick’n Snack Platta

Trixie Lick´n Snack Platta turkos matskål med brunt torrfoder i

Kolla priset hos:

Här har vi ytterligare en produkt från Trixie. Denna gång rör det sig om en så kallad aktiveringsplatta som används för att katten ska vara mer aktiv under sitt ätande. Plattan är rund med mängder av linjer och skåror som gör att maten blir lite utmanande att få upp. På så sätt måste katten använda tassarna eller tungan för att fiska upp maten.

Denna typ av aktiviteter gör att katten blir stimulerad och minskar risken för saker som hetsätning. Det blir både en fysisk motion för katten samtidigt som den får tänka till och aktivera hjärnan, Ytterligare en positiv sak med denna produkt är att den går att diska i maskin.

Denna platta är ganska liten, men också riktigt billig. Den kostar mindre än ganska många vanliga matskålar och vi tycker att det är ett prisvärt alternativ som de flesta kattägare kan ha glädje av.


Cat It Senses 2.0 Digger

Katt letar mat i produkten Cat It Senses 2.0 Digger

Kolla priset hos:

Här är ytterligare en aktiveringsleksak i plast. Här är det inte bara en platta i plast utan denna leksak har lite mer avancerad design. Med rör i olika tjocklek och längd får katten fiska med tassarna för att kunna få upp maten och äta den. Det här är som sagt en lite större leksak.

Fördelen med denna typ av aktiveringsleksaker är att de liknar kattens vilda liv mer än en matskål som ger katten maten utan jobb. Speciellt om du har en innekatt som inte kan jaga råttor eller möss utomhus är denna typ av leksaker mycket bra för kattens stimulans.

Utöver detta tycker vi också att denna aktiveringsleksak är rätt så snygg med en lekfull design i grönt och vitt. Prismässigt är den dyrare än många andra matskålar, även om priset inte på något sätt är orimligt för denna ganska avancerade design.


Cat It Senses 2.0 Food Tree

brungrå katt ska äta ur produkten Cat It Senses 2.0 Food Tree

Kolla priset hos:

Det här är ett träd med olika nivåer som har öppningar och snurrar där du kan lägga in mat till din katt. Som aktiveringsleksak är detta en ganska avancerad modell som verkligen kommer att kräva att katten jobbar för sin mat och anstränger sig.

Som vi nämnt ovan är denna typ av leksaker bra för att få katten aktiverad och för att den ska må bra såväl fysiskt som psykiskt.

Designmässigt kanske inte detta är den allra mest diskreta saken att ha i hemmet och den kommer nog att skära sig lite mot den övriga inredningen. Men å andra sidan är den ganska häftig och det kan vara roligt att se på när din katt “jagar” sin mat för att sedan bli nöjd när den får tag på den.

Som sagt är det här en lite mer avancerad leksak och det märks på priset. Om du tycker att den verkar häftig och snygg kan den vara värd pengarna, även om det finns andra aktiveringsleksaker som fyller samma funktion till lägre priser.


Little & Bigger Melamine Matskål med Öron

Tre matskålar, en fylld med kattmat från Little & Bigger Melamine

Kolla priset hos:

Denna matskål kommer i tre olika ganska snygga färger som nog passar väl in i de flesta hem med katt. Just design och utseende är också något man lagt ganska stor vikt vid med denna modell. Skålen har två små öron på baksidan som gör att den lite ser ut som ett katthuvud. Med andra ord en riktigt gullig matskål som kommer att göra matandet av katten lite roligare.

Den här matskålen har också speciella fästen eller gummiytor på undersidan som gör att den står stilla. Den är också grund vilket gör det enkelt för katten att äta eller dricka.

En nackdel är att den tyvärr är gjord av plast, vilket kan göra att den över tid får repor där det kan samlas bakterier. När vi kikar på priset är det inte på något sätt orimligt även om det finns billigare produkter.

Om du fastnar för den gulliga designen kan denna skål därför vara en väl värd investering.


Little & Bigger Slow Feed Matskål

Orange kattskål med liten labyrint Little & Bigger Slow Feed

Kolla priset hos:

Det är ganska vanligt att katter äter för fort. Precis som för människor är detta inte nyttigt och kan leda till att katten blir sjuk och till exempel får magsår, eftersom maten inte hinner tuggas ordentligt.

Här har vi en matskål som är gjord för att förhindra detta. Tillverkad i silikon och med en massa olika ojämnheter i form av små väggar och pluppar i skålen gör den det svårt för katten att sätta i sig all  mat på en gång.

Denna typ av skål passar inte bara katter som hetsäter utan kan också vara ett riktigt bra verktyg för katter som bara behöver lite extra aktivering. Om vi tittar på designen är denna skål med sina grälla orangea färger kanske inte den snyggaste.

En fördel är dock att den går att diska i maskin, vilket är smidigt speciellt med tanke på den ojämna ytan.

Som aktiveringsleksak är detta ett ganska billigt alternativ och vi tycker därför att det är en prisvärd produkt, för dig som har en katt som äter för fort eller som behöver aktiveras lite extra.


Moderna Luxurious Trendy Skål

Moderna Luxurious Trendy Skål svart mönstrad

Kolla priset hos:

Denna skål är en av de modeller som vi tycker är snyggast av de som jämförs i denna guide. Den har en svart bas med detaljer och text i guld vilket gör att den kommer att vara en snygg del av inredningen. Skålen har också flera bra egenskaper som gör den till en riktigt bra vatten- och matskål.

Till att börja med har denna modell en kant runt själva skålen. Denna gör att mat som spills inte kommer att hamna på golvet utan fångas upp i denna skåra.

Skåran kan också fyllas med vatten för att undvika att olika typer av kryp tar sig ned i maten om du har matskålen utomhus. Skålen är tillverkad i en hållbar plast som tål maskindisk och är enkel att göra ren.

Detta är också en av de allla mest prisvärda skålarna i denna guide. Med alla smarta funktioner är det förvånande att priset faktiskt hör till de lägre jämfört med andra matskålar.


Savic Butler foderbar, med vatten- och matskål

Savic Butler foderbar kattskål med flera platser för mat

Kolla priset hos:

Detta är en så kallad foderbar som har plats för både vatten och mat. Den är smidig och gör att du minimerar spill på golvet.

Med en rejäl platta eller kant runt skålarna kommer det allra mesta av maten som spills att undvika att hamna på golvet. Skålarna är gjorda i en smidig plast som kan diskas i maskin så länge temperaturen inte är för hög.

En annan positiv sak med dessa skålar är att de har en undersida som är greppvänlig. På så sätt kommer skålarna att hålla sig på plats. Foderbaren har också bra och praktiska handtag som gör att den smidigt kan plockas upp utan att händerna blir kladdiga eller blöta.

Prismässigt är denna foderbar lite dyrare än många andra skålar. Men värt att notera är såklart att du får två skålar i samma produkt.


Trixie tvåfärgad keramikskål

Kattskål vit utsida, blå insida

Kolla priset hos:

Trixie har här ytterligare en skål för vatten eller mat till din katt. Skålen är tillverkad i glaserad keramik och har en glansig vit utsida och en glansig blå insida.

Vi tycker att denna modell är rätt så snygg även om den kanske tack vare den starke färgen i skålen kommer att sticka. Precis som många andra skålar i denna guide har denna modell en undersida som är anpassad för att glida omkring så lite som möjligt.

Den glaserade insidan på denna skål är också ett stort plus. Den gör nämligen att den är riktigt enkel att göra ren från matrester. Prismässigt är denna skål också riktigt billig. Vi kan därför varmt rekommendera denna modell som ett prisvärt alternativ.

Speciellt om du har en katt som har en platt nos kan denna modell vara riktigt bra eftersom den är extra platt vilket gör det lättare för katten att äta och dricka.


Kan man använda en vanlig tallrik som kattskål?

Självklart går det att använda en vanlig djup tallrik som kattskål. Men detta kommer med flera nackdelar och man missar många av de fördelar som kommer med skålar som är speciellt designade för att användas till katter. Till exempel kommer skålen glida runt mycket på golvet vilket ofta gör att mer mat hamnar på golvet, det blir svårare för katten att äta och att det låter mer.

Som du säkert sett i guiden ovan är många kattskålar också utformade med extra breda kanter för att skona kattens känsliga morrhår. En vanlig skål eller tallrik har i många fall inte denna design och det blir obekvämt för katten att äta eller dricka.

Med tanke på hur prisvärda och billiga modeller det finns tycker vi att en kattskål är en väl värd investering inte minst jämfört med hur mycket en hel del andra, mindre nödvändiga tillbehör till katten kan kosta.

Så för att sammanfatta det hela, en kattskål är kanske inte absolut nödvändig, men den kommer göra livet enklare för både dig och din katt och är därmed en investering som är väl värd pengarna.

Hur många kattskålar behöver en katt?

Det här beror förstås lite på. Precis som med det porslin du själv använder behöver kattens skålar göras rent regelbundet. Detta för att undvika att det bildas bakterier, som gärna växer på gamla matrester. När skålen ska bytas och göras rent kan det vara skönt att inte behöva göra det direkt utan ha en annan skål att byta.

Dessutom ska du ju gärna ha en skål för vatten och en för mat. Med andra ord två skålar som gärna ska kunna bytas ut när det behövs. Ofta använder man en skål för torrfoder och en annan för färskt foder. Så fyra skålar till din katt är definitivt inte för mycket. Men det går såklart att klara sig på två, om du inte har något emot att ofta göra rent skålarna direkt när det behövs.

Många gillar även att ha en särskild plats med porlande färskt vatten med en så kallad kattfontän.

Vad ska man tänka på när man köper en matskål till katter?

Precis som du sett ovan finns det en mängd olika modeller och varianter när det kommer till matskålar för katter. Att veta vilket sort du ska välja kan därför vara svårt. Här kommer därför några tips på saker du kan tänka på när du ska bestämma dig.

En sak som är bra att fundera på är om din kattras behöver något speciellt när det kommer till matskål. Till exempel har vissa katter såsom perserkatter en extra platt nos, varför det är bra med en matskål och vattenskål som har en riktigt platt botten. Om din katt har långa morrhår är det också bra att välja en extra vid skål eftersom detta kommer att göra att katten kan äta och dricka utan att de känsliga morrhåren störs.

Utöver detta bör du också tänka på saker som rör dig som ägare lite mer. Till exempel om det är viktigt för dig att skålen kan maskindiskas, eftersom viss modeller inte tål detta. Att välja en modell med grepp på undersidan kan också vara en bra idé, speciellt om din katt ofta spiller mycket på golvet när den äter.

Ytterligare en sak att fundera på är om din katt behöver en speciell matskål som hindrar den från att äta för fort. Det är ganska vanligt att katter hetsäter och precis som hos människor kan det vara skadligt att äta för fort. Att välja en skål eller leksak som gör att katten får jobba lite för maten kan då vara ett bra alternativ.

Som du ser finns det en hel del att tänka på när det kommer till matskålar för katt och det finns många produkter att välja bland. Vi hoppas att dessa tips tillsammans med guiden ovan kommer att hjälpa dig att hitta rätt matskål som passar allra bäst för just din katt.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inget betyg satt