Det är mycket viktigt att din katt rör på sig fysiskt men även att den får bra och vettiga utmaningar och stimulans av sina olika sinnen. Här kommer kattleksaker in som erbjuder just detta, plus att katten även får en givande och rolig stund! Här följer förslag på bra och vettiga leksaker och i flera av fallen kan även matte och husse vara med och leka.

Vilken kattleksak är bäst i test?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En favorit är Kong Cat Bäver med kattmynta. Det är en billig, finurlig kattleksak som tycks oemotståndlig för katter! Utseendet kickar igång kattens jaktinstinkt och doften lockar de flesta katter. Mycket populär och prisvärd!

En annan riktigt kul kattleksak är Kong Cat Puzzlements Pockets Pusselmatta. I mattan kan du lägga i överraskningar för katten och de tycks gå igång ordentligt på att prassla runt och leka med alla gömmor i mattan!

Sist men inte minst måste vi lyfta fram Dita Intelligence Toy. Det är en lite dyrare, men väldigt läcker kattleksak som aktiverar och tränar kattens alla sinnen!

Vi har även en hel artikel tillängnad specifikt kattvippor och spön! Det är en väldigt populär form av kattleksak.

Förutom leksaker bör katten ha en bra plats att använda klorna på, såsom en klösbräda eller ett klösträd!

Recensioner av 12 olika kattleksaker

Här kommer lite mer ingående genomgångar av hela 12 olika leksaker för katt. Vi har försökt ta med lite olika sorter, i olika prisklasser och storlekar.

Kong Cat Bäver med kattmynta

Kattleksak formad som mjukdjur bäver ljusbrun päls och mörkbrun svans

Kolla priset hos:

En mjuk, söt och hållbar plyschbäver som lockar din katt till nyttig lek och bus och som även väcker dess jaktinstinkt! Det är vad du får om du köper denna kattleksak från Kong, vilka är kända för att erbjuda katt och hund leksaker av hög kvalitet. 

Bävern har en uttagbar ficka med kardborre på magen som håller den medföljande kattmyntan på plats. Det är Kongs nordamerikanska premiumkattmynta som du får en generös mängd av och som medföljer i en återförslutningsbar tub. Kattmynta är en naturlig ört som ofta väcker kattens lekfullhet och kittlar dess luktsinne utan att på något sätt skada den. 

Gör så att du tar en nypa av kattmyntan och krossar den mellan dina fingrar. Öppna sedan fickan på plyschbäverns mage och strö försiktigt ned myntan och stäng igen fickan ordentligt.

Sedan kan din katt leka loss utan risk att kattmyntan hamnar överallt på golv och möbler. När doften börjar blekna gör du bara om proceduren. Med hjälp av kattmyntan blir leksaken extra lockande igen i din katts ögon!

Tidigare kunder ger denna leksak högt betyg! Många nämner att den blivit deras katts favoritleksak, att deras katt kan underhålla sig själva med den under en längre stund. Katten kan ligga länge och gno sig mot den mjuka leksaken, rulla på den och till och med slicka på den!

Men den tål även hårdare lekar som bett och att kastas runt mellan kattens tassar och vassa klor. Det nämns också att man ska vara försiktig så man inte strör i för mycket kattmynta i fickan, en nypa räcker långt.

Den är tillverkad i ett mjukt men ändå rejält plyschtyg av olika bruna färger och dess mått är 18 x 16,5 x 5 cm. Denna kattleksak går bra att tvätta på ett skonprogram i tvättmaskinen men glöm ej att tömma ur kattmyntan först.

Utöver bäver så kan du också köpa andra djur i samma utförande som exempelvis råtta, igelkott och ekorre. För bästa hållbarhet så rekommenderas det att kattmyntan ska förvaras i frysen.


Kong Cat Puzzlements Pockets – Pusselmatta för katt

Katt leker med pusselmatta

Kolla priset hos:

Detta är en rolig och utmanande puzzelmatta som väcker din katts jaktinstinkt! Lekmattan har fickor där du kan gömma leksaker eller varför inte godbitar som din katt älskar? I köpet ingår det även en garnboll som sitter fast i tyget och en tygmys som är fylld med nordamerikans premium kattmynta. Allt detta lockar din katt till en självständig lek som kan pågå i många timmar.

Puzzelmattan ger din katt många valmöjligheter och här kan alla kattens sinnen stimuleras! Synen genom det färgglada materialet, smaken genom att du gömmer kattgodis, hörseln genom det prassliga tyget, lukt genom exempelvis kattmyntan och känseln när katten får känna och leta efter saker i fickorna.

Tidigare kunder ger denna puzzelmatta från Kong ett högt betyg! Deras katter kan underhålla sig själva under en längre stund och de visar att de älskar när mattan prasslar. Den är rejäl och hållbar och passar även bra att vila och sova på.

Puzzelmattan är extra utmanade på så vis att katten själv måste klura ut åt vilket håll ingången sitter på varje lucka. Och det är ju så spännande att ta in tassen i en lucka och försöka få fatt i det matte eller husse har gömt undan! 

Dess mått är 69 x 41 cm och den är gjord i ett färgglatt prasseltyg i rött och grönt med olika mönster och den har nio stycken fickor. Puzzelmattan är lätt att vika ihop och stoppa undan vid behov.


Kattleksak Dita Intelligence Toy

Katt leker med bollar i leksaker Kattleksak Dita Intelligence Toy

Kolla priset hos:

Denna roliga och utmanande kattleksak består av två stycken parallella bollbanor med elektroniskt roterande hjul som snurrar runt i hela 360 grader!

Den större ringen har en blå boll som har ett blinkande LED-ljus som aktiveras vid rörelse och den mindre ringen har en grön boll med pingla. Själva basen kan också den roteras vilken gör denna leksak ännu mer intressant i din katts ögon.

Dessa bollbanor från Dita Intelligence Toy kommer verkligen att uppmuntra din katt till rörelse och locka fram jaktinstinkten! Men den bidrar också till att dess sinnen så som syn, hörsel och känsel tränas och stimuleras. Din katt kan lätt roa sig själv i flera timmar!

Botten har en anti-slip-botten så att den ska stå stadigt och hålla sig på plats. Så inget ska kunna hindra din katt från att verkligen leka loss, undersöka och bli fascinerad av alla intryck.

Den är 26 cm bred 27,5 cm hög och dess längd är 26 cm. Den är skapad av plast och dess färg är vit och de två bollarna är i färgerna grön och blå. Det ingår en skruvmejsel och skruv till själva bottenplattan och även ett batteri medföljer.


Catit Design Senses Speed leksaksräls

Produktbild kattleksak Catit Design Senses Speed

Kolla priset hos:

Detta är en spännande och rolig berg- och dalbana för din katt, som lockar till rörelse och väcker sinnena till liv! När bollen sätts i rörelse lyser den och ökar snabbt i hastighet och kattens naturliga jaktbehov blir tillgodosett.

Med denna leksaksräls så tränas flera av kattens sinnen som både syn, hörsel och känsel. Extra spännande blir den att använda på kvällen och natten då den lysande bollen verkligen kommer till sin rätt!

Rälsen har ett enkelt klicksystem som gör att den snabbt sätts ihop och det går även att bygga ut banan för att få fler utmaningar. Du kombinerar lätt med andra Catit produkter som exempelvis ”Catit Design Senses Play leksaksräls”.

I de omdömen som tidigare köpare gett så får denna Catit leksakräls högt betyg- många katter älskar den och har svårt att slita sig ifrån den! Att den går att variera och bygga till är ett stort plus. Att bollen är lysande gör den extra inbjudande.

I början kan vissa katter ha svårt att fullt ut förstå hur denna räls fungerar, så ett tips är att ta bort skyddet ovanpå så katten hela tiden kan nå och putta på bollen. Det är en fördel att då även vara med själv och putta på bollen och leka tillsammans med din katt.

Det nämns dock att backarna på rälsen kan vara något höga för vissa små katter som kattungar, så det är viktigt att tänka på innan köpet.

Rälsen är ca 110 cm lång och är upp till 7 cm i höjd. Öppningar är på längden 10,5 cm och 2,5 cm i bredd. Bollens omkrets är 3,5 cm.


Kong Cat Connects Switch Teaser Pinwheel

Katt leker med leksaken Kong Cat Connects Switch Teaser Pinwheel

Kolla priset hos:

Detta kattspö med vindsnurra har långa, roliga och färgglada fjädrar som har ett oemotståndligt fladdrande för din katt! Det lockar till lek och rörelse med sina starkt lysande färger och ser till att din katts jaktinstinkt blir tillfredsställd.

Vindsnurran innehåller en stark premium kattmynta som lockar din katt och göra denna leksak oemotståndlig! Kattmyntan är från Nordamerika och av hög kvalitet.

Det medföljer ett universalfäste med sugpropp som kan fästas på alla släta ytor i ditt hem. Detta innebär ju att du inte behöver hålla i spöet, utan din katt kan leka själv, vilket blir enklare för er båda.

Denna universalbas passar även till en mängd andra kattvippor och kattspön vilket gör den mycket användningsbar.

 Med denna färggranna vindsnurra tränar din katt fysiskt utan att den på något sätt kommer tycka att det är jobbigt, utan det går lekande lätt! Även flera av din katts sinnen kommer tränas och underhållas, så som syn, hörsel och balans. 

Vindsnurran är 53 cm lång och flerfärgad.


Lektunnel- Katt/Valp

Katt leker med svartvit lektunnel

Kolla priset hos:

Detta är en slitstark och stabil lektunnel i prassligt material som inbjuder din katt till mycket spring, bus och lek! Den har hela fyra vägar och öppningar- tre stycken tunnlar och en öppning i mitten.

En lektunnel är en mycket mångsidig leksak, den passar fint till att både leka, jaga, gömma och vila sig i. I denna kan katten lätt underhålla sig själv eller leka med sina kattkompisar, valmöjligheterna är många.

Det är ju alltid kul att lekfullt attackera sina kattkompisar eller varför inte matte och husse när de kanske minst anar det!

Här tränas din katts muskler, leder och smidighet men även dess syn, hörsel och känsel.  Det är ju mycket viktigt att katten får den stimulansen och gärna utan att det känns som någon form av krav.

Och med Petster lektunnel kommer din katt uppleva att den har väldigt roligt!

En lektunnel är ett givande inslag för katter i alla åldrar men passar extra bra till kattungar som på ett lekfullt sätt behöver träna mycket på att jaga och gömma sig. 

I de omdömen som tidigare kunder lämnat så nämns det att de tycker att tunneln är mycket tålig och lätt att flytta med sig både ute och inomhus.

Att en lektunnel för katter är en bra investering för deras katter tycker att det är så kul att springa igenom den och jaga varandra. Det nämns också att det är så bra att en katt även kan leka och ha roligt själv med tunneln, att det underlättar i vardagen.

Dess färg är svart och grå/blå. Den är gjord av slitstark nylon och en spiralfjäder sitter runt alla delar för bästa stabilitet. Den fungerar bra både till inne och utomhuslek.


Trixie LED-pekare – Catch the Light

Laserpekare för katt från märket Trixie

Kolla priset hos:

Detta är en laserpekare med ljusstrålen formad som en fisk som väcker din katts jaktinstinkt! Du kan själv sitta bekvämt ned i din soffa medan du låter din katt träna sin motorik men också synen; det gäller att katten är skärpt för att kunna hänga med.

Det blir en rolig sysselsättning för din katt men även för dig, då katten ivrigt försöker fånga fisken när den hoppar mellan golv, möbler och väggar!

För att hållen leken rolig och givande så kan du emellanåt byta ut laserpekaren mot en annan kattleksak som din katt kan greppa fysiskt, exempelvis ett kattspö. Alternativt kan du då och då ge din katt en liten godbit som belöning när den fångar fisken, allt för att hålla dess intresse vid liv.

Recensionerna kring denna produkt är lite blandade, vissa tycker exempelvis att produktens ljus inte är så bra, medan andra tycker att det är mycket bra.

Det nämns att det är bra att det är en LED- pekare just för att det är mer skonsamt för kattens ögon om den skulle råka titta rakt in i ljuset.

För bästa effekt så bör man helst använda LED-pekare i ett mörkt rum på kvällen/natten, då syns fisken extra tydligt!  Det nämns också att det är extra kul att det är just ett fiskskelett som katten ska jaga.

Längden på LED-pekaren är ca 8 cm, den är skapad i materialen aluminium och plast. Den finns i färgerna gul och grå och dess vikt är30 gram. 3 stycken batterier är inkluderade i köpet och de räcker ca 100 timmar.


Trixie Wiggle & Fumble Aktiveringsleksak Grå och Svart

Kattleksak formad som rund disk med två hål och snören i mitten

Kolla priset hos:

Här finns det en smart, snurrande och vickande aktivieringsleksak för din katt! Den är formad som en disk med hål i som du kan gömma mindre leksaker i som din katt sedan ska försöka pilla ut med sin tass.

Detta triggar din katts jakt och sökbeteende och liknar sättet som katten använder sig av då den försöker fånga och få ut en mus ur dess lilla hål.

 Trixie Wiggle & Fumble aktiveringsleksak är rolig och givande för alla katter men passar extra bra till just kattungar. Detta för att kattungar behöver extra mycket träning i just sök och jaktbeteende för att kunna bli förberedda för ett liv som fullvuxna katter. 

Förutom att använda dig av mindre leksaker du har hemma så kan man också med fördel lägga i bitar av kattgodis för att stimulera kattens luktsinne. Och att få något gott som belöning när man lyckas är aldrig fel! Med i köpet ingår det också en boll med en bjällra inuti som stimulerar och tränar kattens hörsel.

 Denna aktiveringsleksak är skapad i mjukt tyg och är skön för katten att vara på men fungerar även att bita i. Och på disken sitter det snören som i utseendet påminner om presentsnören som även de lockar din katt till lek och lärande.

En kund som köpt denna aktiveringsleksak nämner att när hon provade och lägga i kattgodisar i stället för leksaker i disken så blev det mycket uppskattat av hennes katter!

Så det är något hon varmt rekommenderar. Andra nämner att disken lockar katterna till mycket lek men också nyttigt lärande, att den håller dem aktiverade under en längre tid.

Den är formad som en disk och är rundad både upptill och nedtill för att den ska kunna snurra och vicka ordentligt. Den är 23 cm bred, skapad i filttyg av polyester och färgen är grå och svart. Du stänger och öppnar disken lätt med dragkedjan som går runt hela dess mitt.


Aveo Rund klösrulle i wellpapp

Rund klösleksak för katt med olika färger Aveo Rund klösrulle i wellpapp

Kolla priset hos:

Här finner du en rund klösrulle i wellpapp med kattmynta som effektivt hjälper din katt att hålla sina klor i trim. Att den innehåller kattmynta hjälper till att göra den ännu mer lockande för din katt!

Dess runda form bidrar till att väcka kattens leklust och att wellpapp upplevs som värmande för en katt bidrar även det till att den blir extra frestande att använda.

Det är väldigt viktigt att erbjuda sin katt bra möjligheter till att få vässa sina klor och det gärna på flera lättåtkomliga ställen i hemmet. Detta behövs även om din katt brukar vistas utomhus, för på en kall vinterdag kanske katten väljer att enbart vistas inomhus.

Klösbrädor i wellpapp är ett bra komplement till konventionella klösträd. De flesta katter tycker mycket om att vässa sin klor på wellpapp, men de använder den gärna också till att bita i och riva på. Då denna klösrulle från Aveo är miljövänlig så innebär detta inga problem.

Har din katt ett oönskat klösställe som exempelvis ett bordsben, så kan du bryta av det beteendet med att placera ett annat klösträd som denna klösrulle framför det.

Den är gjord i rejäl och hållbar wellpapp som klarar av kattens vassa klor. Den är också återvinningsbar och miljövänlig. Måtten är 20 cm x 9 cm x 9 cm. Sidorna på klösrullen är i en färgglad orange färg med möss i olika roliga färger.


Trixie Leksaksbollar till katt

Färgglada bollar med olika mönster för katt

Kolla priset hos:

Detta 6-pack med roliga bollar i olika utföranden lockar din katt till lek och väcker upp dess jaktinstinkt! Som vana kattägare vet är det svårt att få för många lekbollar hemma, då de allra flesta katter älskar att leka med dem.

Bollek är ett enkelt men givande sätt att få din katt att röra på sig, samtidigt som de även tränar och underhåller flera av sina sinnen som syn och hörsel.

Det är väldigt individuellt vilka sorts bollar en katt föredrar att använda sig av, så det är mycket bra med ett set som detta med flera olika val. Olika storlekar och material på bollarna bidrar till att det passar både stora och små katter.

Förpackningen innehåller följande:

  • 1 styck färgglad randig gummiboll med rejäl studs i
  • 1 styck mjukare skumgummiboll i färgerna grönt och rosa
  • 1 styck hård plastboll i lila färg med en rolig bjällra i
  • 1 styck färgglad tennisboll med fiskmönster som tål hårdare lek
  • 2 stycken mjuka tygbollar i plysch som har ett djurmönster

De roliga färgerna väcker upp kattens lekintresse, det skramlande ljudet stimulerar ju kattens naturliga jaktinstinkt och uppmuntrar till fortsatt lek. Studsande bollar blir ofta extra spännande att leka med- vart kommer bollen att hamna?

De ljudlösa och mjuka bollarna passar perfekt att använda till nattaktiva katter och även till de katter som är lugnare av naturen.

Tidigare kunder nämner att dessa leksaksbollar från Trixie är mycket omtyckta av deras katter! De lockar verkligen katten till lek då de är lätta, snabba och rullar lätt över golven vid minsta stöt från kattens tass.

Innehåller 6 stycken bollar i olika färg och form, måtten på bollarna är 3,5–4 cm. De passar både till katter av stor ras men även till kattungar.


Trixie Aktiveringsleksak Crazy Circle Mus

Grön och blå rund kattleksak med grå mus på pinne ovanför

Kolla priset hos:

Trixie aktiveringsleksak är en spännande och rolig leksak för din katt som kan ge den underhållning i flera timmar! Den stimulerar men även tränar din katts jaktinstinkt samt flera av dess sinnen som exempelvis hörsel och känsel.

Den består av två färgglada delar som sitter ihop på mitten och den nedre delen har en boll som din katt snabbt kan snurra runt.

Katten kan nå och peta till bollen i den springa som finns runt hela leksakens mitt, men den går även att nå i de hål som finns ovanpå. Det tillkommer även en mus i plyschtyg som sitter fast ovanpå i en böjbar fjäderstav. 

Att katten kan nå bollen från flera håll bidrar till att hålla kattens intresse uppe och ger den en ordentlig utmaning! Och att musen är på en fjäderstav gör den extra spännande- när och vart kommer den egentligen att stanna?

De flesta som köpt denna aktiveringsleksak ger den ett högt betyg, deras katter kan leka själva med den under en längre tid! Den anses vara rejäl och hållbar men även kompakt och lätt att förvara. Det nämns också att det är så bra att den passar både till små och stora katter- både fullvuxna som kattungar.

Ett tips är att det även går att gömma godis i den också, för att ge katten en extra motivation till lek. Om den inte får tag i godiset får man då och då ge den en godisbit själv.

Dess längd och bredd är båda 24 cm och höjden är 29 cm. Den är gjord av materialen plast, plysch och metall. Den finns att köpa i flera olika färger exempelvis grå/turkos och blå/grön.

Dess vikt är 4,5 gram och den passar fint att leka med för både vuxna katter och kattungar. Denna aktiveringsleksak passar även bra till att leka med i mörkret.


Hur ofta ska man leka med sin katt?

Hur ofta man behöver hjälpa till att aktivera sin katt beror på flera faktorer. Exempelvis beror det ju mycket på vilken personlighet din katt har men även på dess ålder.

Om du exempelvis har en riktigt vild och fartfylld katt så kräver den ju mer lektid än en lugn och försiktig katt. En kattunge har mer energi och lust till lek än en gammal katt, men därmed inte sagt att äldre katter inte gillar att leka!

Om du har flera stycken katter så leker de ofta bra med varandra- de kan exempelvis jaga och smyga på varandra. Har du en ensamkatt så är det ju du som är dess vän som den får leka med.

Du kan exempelvis då använda dig av ett kattspö som din katt får jaga efter, eller varför inte passa och studsa bollar som katten får jaga efter och fånga? 

 Sen så är det ju alltid bra att även komplettera med diverse leksaker som de kan använda både tillsammans men även när de leker själva.

Sen beror det även på om din katt får gå utomhus eller inte, för det finns mycket i en trädgård eller en park som naturligt lockar en katt till lek! vilken årstid det är spelar då också roll, för om det är sen höst eller vinter så stannar katten gärna inomhus i värmen.

Då blir de lätt mer uttråkade och ostimulerade, så då behövs mer hjälp av husse och matte för lek och aktivering. 

Om du har en överviktig katt så blir leken en viktig del i att få den att gå ned i vikt. Då blir det extra viktigt att leka ofta och att variera lekarna så att katten inte tröttnar.

I genomsnitt så brukar två lekstunder per dag vara lagom för alla katter. Men om du har en ensamkatt och ska gå i väg och jobba hela dagen så är det extra viktigt att se till att leka en stund med katten innan du går.

Sen brukar en lekstund innan du går och lägger dig vara att rekommendera, för då lugnar förhoppningsvis katten ned sig och inte stör din sömn.

Varför är det viktigt att leka med katten?

Katter är självständiga men de är också nyfikna och intelligenta, de tycker om att leka och få olika utmaningar. Kattens lek stimulerar och underhåller dess olika sinnen som syn, hörsel, smak och känsel. Det främjar även jaktinstinkten som är så central och viktig för en katt.

Rörelse är ju också en källa till både glädje och lugn och den är nödvändig för din katts välbefinnande. efter en lekstund brukar katten ofta nöjt lägga sig ned och vila eller sova.

Att ni leker tillsammans kommer också att stärka bandet er emellan, ni kan få en tryggare relation med ett bättre samspel.

Var artikeln hjälpsam?

Genomsnittligt betyg 3 / 5. Antal röster: 1

Inget betyg satt